Res till TurkietTrabzonTrabzon är en härlig ort belägen utmed Turkiets norra kust utmed Svarta havets sydöstra del. Det är en medelstor stad med nästan en kvarts miljon invånare och en stad som kan erbjuda det mesta som man kan begära av en härlig semester i Turkiet. Turkarna kallar med rätta staden för smaragden vid Svarta havets kust.

Trabzon är en stad med en lång och händelserik historia. Den grundades någon gång under tusentalet före vår tidgeräkning av handelsmän från Sinope och lades mycket strategiskt vid öppningen till en stor ravin mellan två bergstoppar. Staden växte snabbt i betydelse. Under antiken var staden en viktig hamn och ännu idag har den en stor betydelse för området. Såväl bysantiner som goter har slagits och erövrat området.

För besökarna är Trabzon mest känd för sina arkeologiska fyndplatser och inte minst för sin vackra natur. Xenophon har haft en hel del äventyr här som inte glömts bort. Men den mest intressanta platsen att besöka är kyrkan Sant Sophia . Idag är det ett turist- och handelscentrum, men kyrkan byggdes på 1300-talet som just kyrka, för att år 1957 bli ett museum. Staden rymmer även en mängd andra intressanta kyrkor och inte minst moskéer, alla väl värda var sitt besök.

Den mest berömda hemmasonen var den ottomanska härskaren Süleyman den store. Han ledde det ottomanska riket till sin kulmen och erövrade såväl Belgrad som Rhodos och Ungern och en hel del landområden österut. Givetvis finns många minnesmärken av den store hemmasonen i staden. Det gör det även av minnet av Sidenvägen som en gång i tiden ledde till staden och som faktiskt också ledde Marco Polo hit.

Men sevärdheterna är inte slut för det. Här finner man även ett vackert citadell, Atatürks paviljong , den bysantinska stadsmuren, palatset Comneni och inte minst det ottomanska mausoleet för Gülbahar Hatun .

Ja, det finns otroligt mycket att se även i omgivningarna av Trabzon. Utanför staden ligger det smått fantastiska klostret Sumela . Det ligger formligen mitt i en bergsravin och man kommer hit via bussturer. I omgivningarna kan man också ge sig ut på jeepsafari, klättra i de branta bergen, paddla kanot eller vandra. Naturen är förunderlig och här går kameran i ett. Vill man göra en längre utflykt rekommenderas en dagstur till Uzungöl . Staden ligger sju mil från Trabzon och det är en äkta alpin by mitt i Turkiet.

Hotell- och restaurangutbudet i Trabzon är ypperligt. Här går det att finna såväl billiga pensionat som rena lyxhotell, och allt däremellan. Maten består av traktens lokala produkter och färsk fisk. Trabzon har en egen flygplats och det går inrikesflyg hit från Ankara .Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet