Res till TurkietSevärdheter i Kemer

Kemer är mycket vackert fram på höstkanten när frukter av granatäpplen hänger som tunga julgranskulor i var och varannan trädgård. Kanske en sevärdhet i sig. De flesta besöker dock inte Kemer på hösten utan på våren och för att studera museum och gå och strosa i den charmiga gamla stadsdelen Kaleci. Än mer spännande är kanske att antikens Termoss, Olympos och teatern vid Aspendos finns inom räckhåll. Vi börjar med Temessos.

Termessos anor sträcker sig 2500 år tillbaka i tiden. Denna ruinstad ligger på en brant 1000 meter över havet. Här kan man bland annat beskåda den antika teatern från Romarnas tid samt Nekropolis med alla dess sarkofager som ligger i en trollskog. Här finns ett stort antal sarkofager från 300-talet. De ligger på en lite mystisk, men vacker plats på bergens övre sluttningar. På de lägre sluttningarna leder en liten stig till den berömde general Alcatus grav. Alcatus var en av Alexander den stores mest framstående generaler. Efter en maktkamp med självaste Alexander så begick Alcatus självmord i Terremos. Idag kan du beskåda de sorgsna inskriptioner som finns på hans gravsten. Arenan eller teatern är gansak väl bevarad. I anslutning till komplexet finns en badanläggning. Teatern är uppförd i gråsvarta stenblock vid kanten av en brant ravin. Av antiken ruinstäder så tillhör Teremoss den mest välbevarade. Det är lite krångligt att ta sig hit, men den visuella belöningen motiverar mer än väl det. Ta med dig grova skor och välfylld vattenflaska. Bered dig på en halvtimmes svettig promenad upp till ruinerna. Ta god tid på dig både för den branta promenaden och sevärdheterna.

Ännu i dag så är Terremos ganska svårintagligt. Hit går inga bussar. Du kan ta taxi från Antalya och det kostar ungefär 400 kronor för enkel resa.

En och en halv mil väster om Antalya ligger Olympos, en märklig och oerhört vacker klippa som ruvar på märkliga historier. Enligt en 3000 år gammal legend huserar ett ondskefullt odjur på Olympos. Eldslågor stiger upp direkt ur berget. Fenomenet förklarades på antikens tid med att det var en drake som sprutade eld som var dold inunder berget. Idag vet man att detta inte är något annat än ett sällsynt naturfenomen, men det gör inte platsen mindre spännande. Du tar dig hit genom att längs landvägen från Antalya ta en avstickare vid kusten mot byn Ulupinar. Efter en smal, men asfalterad väg når du byn Cirali, alldeles invid Olympos.Kommentarer om Sevärt i Kemer
Åter i Kemer 11 april 2009. En glad nyhet - kabinbanan upp till TAHTALI´s snöhöljda topp, 2365 m.ö.h. Vägen dit slingrar sig fram i den bergiga, skogklädda terrängen. Avstigning vid kabinbanans fot (toa finns). Åker du guidad tur, ordnar guiden med biljetter. Kabinen går med ½-timmes intervall. Färdtid ca 10 min. I brant vinkel glider du fram fram över ett synnerligen spetsigt kuperat landskap. Väl uppe bjuds du på magnifika vyer. Åt öster märks Kemer i sinhalvmånsformade bukt och pärlan Phaselis. I väster fortsätter Turusbergens vitskimrande toppar. Souvenirer och även en matbit kan du få däruppe. Lycka till! .
skapades 05/11/09 10:30:46

Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet