Res till TurkietSevärdheter i Istanbul

Istanbul är en stor och anrik stad som bjuder på många spännade sevärdeheter. Om du är intresserad av historia, kultur eller arkitektur så kommer du att få ditt lystmäte stillat i denna myllrande stad. Vi berättar här lite om några av sevärdheterna du inte får missa!

Istanbul (tidigare Konstantinopel) är en stad med en mycket rik historia. Klyvd mellan två olika världsdelar (Asien och Egypten) bjuder denna spännande stad på många intressanta sevärdheter. Topkapippalatset var sultanernas säte under det ottomanska riket. Palatset är ett gigantiskt komplex med en enorm skattkammare. Den mest intressanta delen av palatset är kanske haremt, där sultanen levde med alla sina konkubiner. Haremrummen är ett virrvarr av korridorer och salar. Här finns vacker mosikfönsterluckor av elefantben och en blomdekorerad matsal. Endast sultanen själv, dennes söner och de mest pålitliga eunuckvakterna hade tillträde till dessa rum på den tiden det begav sig. Det är en omtumlande upplevelse för en västerlänning att komma in i denna förflutna värld av makt, prakt och dekadens. Om du vill få en vacker utsikt över Topkapipalatset med dess omgivningar så kan du gå upp i Rättvisans torn. Topkipalatset har öppet mellna 9:00 -17:00 onsdagar-måndagar, men haramet är endast öppet 10:00 -16:00 måndag-onsdag.

Hagia Sofia var en gång världens största kyrka. Efter det bysantiska riket fall på 1300-tlaet gjorde de ottomanska turkarna om kyrkan till en moské. Idag är Hagia Sofia ett museum. Själva byggnaden är dessutom ett arkitektonikt mästerverk som har stått i närmare 1500 år. Yerebatans Saray ligger nära Hagia Sofia och är en underjordisk vattencistern . Består av vackra pelare och här hålls ibland klassiska stråkkonerter. Blå moskén är en stor moské som byggdes under 1600-talet. Moskén är den enda i Istanbul som har sex minareter. Den störst a kupolen har mer än 250 fönster varifrån det sipprar in ljus till den stora bönehallen. Interiören är vackert utsmyckad med arabeskmålningar. Kakelutsmyckningar i blå färg har gett moskén dess namn Sirkeistationen är en järnvägsstation som en gång i tiden var ändstation för Orientexpressen som löpte mellan Paris –Istanbul. Stationen invigdes i samband med världutställningen i Paris år 1889. Dess arkitektur är något alldeles extra och många menar rent av att Sirkeistationen är världens vackraste järnvägsstation. Stationen och det intilliggande Hotel Pera Palas byggdes speciellt för att ta emot celebra gäster såsom kungar och statsråd. Söder om Galatabron återfinns en mängd trånga gränder och svindlande trappor som går under namnet basarkvarteren. Här återfinns Stora basaren som grundades redan år 1453, samma år som turkarna intog Istanbul. Basaren är stor som 12 fotbollsplaner och skyms av ett välvt tak. Här finns en mängd små affärsbodar och ivriga försäljare försöker få dig att köpa just deras varor. Du kan handla antika mattor, juveler, läder och tyger. Bland annat. Det finns också en speciell kryddbasar där du kan köpa alla tänkbara kryddor.
Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet