Res till TurkietRize


I den nordöstra delen av Turkiet utmed Svarta havet finner man staden Rize. Här ligger staden i en liten bukt på sluttningarna av bergen. De omgivande bergen har en alpliknande karaktär och Rize påminner faktiskt en hel del om en alpby.

De flesta som reser till Rize kommer för den härliga naturens skull. Vädret i Rize är mycket fuktigt året runt. Det gör grönskan i området enorm. I området odlar man mest te och kiwi. En gång i tiden var Rize en slutstation för Sidenvägen och en viktig hamnstad för vidare transporter över Svarta havet. Och idag är Rize en viktig hamn varifrån man exporterar traktens teprodukter. Så om man vill lära sig om te och uppleva en fantastisk natur är det till Rize man ska åka.

Som stad betraktat är Rize lugn och gemytlig. Atmosfären är typiskt turkiskt och det finns inget så att säga turistiskt över det. Det här är en genuin turkisk stad med lantliga drag. I staden finns en vacker botanisk trädgård som vittnar om områdets flora och fauna.

Runt om Rize man vandra eller cykla i bergen och se den fantastiska faunan och floran. Här kan man också besöka en teplantage och lära sig mer om teer och inte minst prova på olika tesorter. Rizes temakare har skapat konst av drycken. Man kan också prova på forsränning.

Givetvis kan man bada i Svarta havet här. Då det inte är garanterat sol under sommaren är inte Rize någon utvecklad semesterort för sol och bad men när solen skiner samlas folket vid Svarta havet för lata soldagar och bad. Men de flesta verkar ändå roa sig med fartfylldare upplevelser på Svarta havets vågor. Man kan utöva de flesta vattensporter i området.

Om man vill ta en härlig tur på landsbygden kan man bege sig till byn Uzungöl . Här finner man en otroligt vacker bergsjö och en gemytlig liten by. Man kan även åka upp till Ayer, en liten bergsby där man tror att tiden nästan stått stilla i hundratals år. Då Rize ligger nära den Georgien och den numera är öppen har även Rize blivit en viktig stad för resor till och från landet. Om man vill kan man ta en tur dit, även om det kan vara lite knepigt.

Hotellen och restaurangerna frodas i Rize. Det här är en stad under uppsving och alltfler söker sig hit för att njuta av en god semester. Maten som serveras är främst produkter från det lokala jordbruket och färsk fisk från Svarta havet. Maten håller genomgående hög kvalitet. För att ta sig till Rize tar man flyget till Trabzon . Flygplatsen ligger drygt 6,5 mil från staden.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet