Res till TurkietMardin


På höglandet i sydöstra Turkiet finner man den vackra och spännande staden Mardin. Staden är typiskt turkisk och här kan man uppleva det orientaliska Turkiet när det är som bäst.
På en platå över tusen meter över havet ligger Mardin, en stad i sydöstra Turkiet med dryga 80 000 invånare. Staden ligger strategiskt placerad utmed en bergssluttning med en milsvid utsikt över Syrien och omgiven det bördiga slättlandet Mesopotamien . Staden ligger endast 6 mil från den syriska gränsen. För den som vill ha en lite annorlunda semester med fantastiska upplevelser är Mardin ett mycket intressant och annorlunda alternativ.

Mardin är inte den där typiska semesterstaden. Antalet hotell är ganska begränsat och turistnäringen är inte särskilt utvecklad. Men det gör inte staden mindre intressant att besöka, snarare tvärtom. Det här är det orientaliska Turkiet när det är som bäst och vackrast.

Mardin är berömd för sina vackra stenhus. Arkitekturen i Mardin är övervägande av arabiskt snitt. Men det finns även en hel del kristna kyrkor i staden. Husen vittnar om en spännande historia. Kristna bebodde platsen från 300-talet och framåt. Flera kloster dateras tillbaka till 400-talet, liksom de 40 martyrernas kyrka . Under 600-talet tog araber över området och skapade här en huvudstad för området. Även mongolerna har härskat i Mardin, och det under 1360-talet. Tack vare de många historiska härskarna är stadens befolkning idag mycket blandad och består av turkar, kurder och assyrier.

Strax utanför Mardin finns Sultan Idra Medresse , ett jättelikt byggnadsverk med ursprung från år 1385. Byggnadsherre för verket var en rik sultan. Byggnaden ligger öster om staden och anses vara den vackraste och mest intressanta byggnaden i området. Sultan Idra Medresse rymmer en moské, ett mausoleum och två innergårdar. Här finns en mängd olika fantastiska detaljer att undersöka närmare. Idag fungerar byggnaderna som skola och som museum. Det gamla fortet, Kaisimiye Medresse , Zinciriye Medresse och den stora moskén är också mycket intressanta att besöka, förutom de gamla kyrkorna och klostren.

Mardin består av ett fullkomligt gytter av små gator och torg. Gatorna är för jämnan fyllda med människor och åsnor och saker som ska transporteras hit och dit. I basaren överröstar säljarna varandra och man hittar mängder med försäljare av nybakt bröd, äkta mattor, lergods och dagligvaror. Det finns också små hantverkare som tillverkar sina produkter i basaren. När man är i Mardin får man inte missa de fantastiska guldsmyckena och kopparprodukterna som görs för hand i de små verkstäderna. Områdets jordbruksprodukter säljs likväl i butikerna i staden. Vete, sesam och inte minst mohair produceras av bönderna. Det finns en mindre textilindustri i staden och man kan passa på att köpa ett plagg av äkta mohair i Mardin.

Utflyktsmålen utanför staden är många. Den gamla moskén Ulu Cami och slottet Deyrul Zafaran är särskilt intressanta. Man kommer lätt till platserna med bil eller taxi. Vill man resa på utflykter i övriga Turkiet från Mardin ligger det en stor busstation och Mardin har bussförbindelser med nästan hela övriga Turkiet.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet