Res till TurkietKayseri


Vackra Kayseri är en pärla på den anatoliska högplatån. Staden är en perfekt ort för att upptäcka det äkta och vackra Anatolien på. På vintern är staden en bra skidort.
Kayseri är en stad man finner i de centrala delarna av den anatoliska högplatån i den västra delen av Turkiet . Den ligger drygt 30 mil sydost om Ankara . Staden ligger på över 1 000 meters höjd och är både en fröjd för ögat att se från avstånd och en mycket intressant stad med en spännande historia att upptäcka från insidan.

Kayseriu ligger bokstavligen vid foten av mäktiga berg, berg som på topparna är snöklädda. Det största heter Mount Erciyes och reser sig mäktiga 3 196 meter över havet och är en utslocknad vulkan. Dagens Kayseri är en modern stad som har nästan 1 miljon invånare. Viktigaste industrierna är jordbruket, cementproduktion och textilproduktion. I det moderna Kayseri finner man en rikt och intressant historia, väl bevarad i arkitekturen, på museerna och i kulturen.

Staden är fylld med minareter och moskéer och runt om staden går en mäktig stadsmur. I staden finner man också en hel del turkiska bad, hamam. Något av dessa hamam bör besökas under en tur till Kayseri. Det är en lisa för kropp och själ. Det finns också en mängd olika marknadsplatser och basarer där man kan finna riktiga fynd. Guldsmycken, koppararbeten, keramik och lädervaror är bara några av de produkter man kan kika lite närmare på när man shoppar. Även de lokala produkterna från jordbruket är väl värda sitt pris och ett trevligt minne att ta hem.

Där det moderna Kayseri idag ligger har det bott människor i över 5 000 år. Under 2 000-talet före vår tideräkning var Kayseri en mycket viktig handelsplats. Det blev sedermera ett center för den nya religionen, kristendomen, för attsedan ockuperas av bysantinerna under 500-talet. Det var de som byggde den imponerande stadsmuren. Under 1300-talet byggdes en mängd olika intressanta byggnader med muslimsk inriktning här, byggnader som än idag kan upptäckas och besökas.

Vill man ta turer utanför staden finns mycket att välja mellan. Kanes , tre mil söder om staden, är en historisk stad med en mängd intressanta upptäckter. Runt Kayseri finns också en magnifik natur. Här finner man över 130 olika arter av fåglar vilket gör området till ett mycket populärt tillhåll för fågelskådare. På berget Mount Erciyes finns alla möjligheter till olika vintersporter under vinterhalvåret. På sommaren är berget en vacker och enastående vandringsplats.

Det finns såväl tåg som flyg att ta till och från Kayseri. Kommunikationerna inom staden är utmärkta. Man kan ta en dolmus, taxibuss, dit man ska och vanliga taxibilar är lätta att få tag på. Vill man utforska omgivningarna är det lättast att hyra bil.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet