Res till TurkietFethiye


Fethiye är en Medelhavsort i sydvästra Turkiet utmed den så kallade ”turkiska rivieran”. Staden ligger ungefär 14 mil från Marmaris . Staden är känd för sin skönhet, sina monument från förr och inte minst för sina vackra stränder och magiska natur.

Fethiye är mycket vackert belägen precis vid det imponerande berget Mendos fot i bergskedjan Tourus . Den omgivande naturen är hisnande vacker och borgar för härliga vandringar och cykelfärder. På andra sidan den lilla staden ligger en bukt med samma namn som staden. Här samlas semesterfirare från hela världen för att uppleva de historiska vingslagen från förr på alla de arkeologiska platser som finns här. Det här är en av Turkiets bästa semesterorter.

En gång i tiden kallades staden Telmessos alternativt Makri. Här rådde Apollons orakel. Under den hellenistiska tidsåldern i området rådde här stor rikedom och staden hade då verkligen sin högperiod. Idag vittnar gamla stengravar som är huggna rakt in i klippan, sarkofager, fortet och inte minst den romerska teatern här om storhetstiden som flytt. Den mest kända och den mest slående graven är Amyntas. Fortet byggdes på 1000-talet. Vid fortet kan man också se gamla murar från den romerska tiden. Planen är att hela området ska bli ett friluftsmuseum tack vare de många olika arkeologiska platserna. En hel del av den intressanta historien går att beses och upplevas i det historiska museet. Här får man en guidad tur genom tidens gång.

Dagens Fethiye rymmer ungefär 70 000 invånare. Stränderna i Fethiye lockar till sol och bad. Man kan också utöva en hel del olika vattensporter. Den naturliga 3 kilometer kritvita stranden och den omgivande naturen har givit Fethiye smeknamnet: guds paradis på jorden. Och när man blickar ut över havet är det lätt att förstå varför.

Från havet kommer det in en mängd olika fartyg och hamnen är en populär hamn bland seglare som färdas runt om utmed Turkiets kust. Marinan sjuder av liv och här finner man mycket fina restauranger och barer. Det finns flera utflykter att göra med hjälp av båtar som avgår från marinan. Ön Gemiler rymmer flera bysantinska ruiner och vattenfall och dalar fyllda med fjärilar. Man får heller inte missa Kantrancibukten , Gunlukbukten och den lilla byn Göcek med sin mysiga marina.

Vill man göra utflykter med bil kan man besöka den lilla vackra byn Xanthos , det gamla kulturcentret Letos med sina tempel eller varför inte Patara . Det finns nästan hur mycket som helst att upptäcka i närområdet. En annan intressant stad är spökstaden Kaya Koy . Lättaste sättet att ta sig runt är att hyra en egen bil, även om det går guidade bussturer till de flesta intressanta områden.

Då staden är en riktig semesterort är det mycket lätt att hitta hotell i den kvalitetsklass man söker. Det blir däremot ganska fullbokat på sommaren. Säsongen varar från tidig vår till sena hösten.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet