Res till TurkietErzurum


Erzurum är en mellanstor antik stad i nordöstra Turkiet belägen på en platå nästan 2 000 meter över havet. Namnet betyder Romarnas land. Under antiken hade staden namnet Karin och under den bysantinska eran hette staden Theodosiopolis. Det nuvarande namnet fick staden efter det att muslimerna tagit över staden under 1200-talet.

Erzurum har många gånger befunnit sig i ett strategiskt läge, även på senare tid. Ryssarna tog över staden under 1800-talets första del och lämnade tillbaka området igen efter krigets slut. Under första världskriget skedde ett stort slag här mellan de ottomanska och de ryska styrkorna och ryssarna tog återigen över området. Det strategiska läget gjorde att ottomanerna kunde ta tillbaka området igen efter krigets slut. Och det strategiska läget fanns inte minst under det kalla kriget. Då var det NATOS sydöstligaste bas.

Till stadens sevärdheter hör en del medeltida arkitektur i staden. Fortet Cifte Minareli Medresse är extra intressant. Fortet vittnar om den seljukiska perioden i området och byggdes som ett teologiskt utbildningscentrum i början av 1200-talet. Den bysantinska muren är också mycket spännande att se liksom moskén Ulu . Det finns även en hel del gravar och andra monument att upptäcka.

Idag lever staden till stora delar det centralt belägna universitetet och det bor ungefär 330 000 invånare i staden. Det är också en stor handelsstad i området. Vill man shoppa ska man ge en extra titt på de juveler med svarta stenar i. dessa svarta stenar kommer från området och är otroligt vackra. Som i de flesta städer i Turkiet sker också marknader vissa dagar där man främst kan handla lokala produkter från det nördiga jordbruksområde som finns i trakten och skinnvaror och textilier. Glöm inte att pruta när du handlar. Det är kutym.

Många som besöker Erzurum gör det tack vare de fantastiska skidområden som finns drygt halvmilen söder om staden. Här finner man bergskedjan Palandöken som vintertid erbjuder fantastiskt skidföre och på sommaren erbjuder besökarna vidunderlig natur och milslånga vandrings. Och cykelleder. Här finns skidåkning för proffsen såväl som nybörjaren. Den högsta punkten i området är Ejder som reser sig 3188 meter över havet. Man kan åka lift nästan hela vägen upp till toppen.

Det finns en flygplats i området och man kan resa inrikesflyg hit, bland annat från Istanbul och Ankara. Erzurum ligger i ett område där det råder ett extremt inlandsklimat. Somrarna är mycket varma och vintrarna är bistra och kalla.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet