Res till Turkiet



Dyka i Turkiet

Turkiet erbjuder några av Medelhavets bästa dykmöjligheter. Här finns ett rikt djurliv och spännande undervattensgrottor. Läs mer om dykningen på orter som Marmaris och Antalya-området.

Turkiet bjuder på typiskt Medelhavsdyk med turkosblått vatten där sikten är mycket god. Marmaris vid Bosporen är ett mycket populärt dykningsområde. Här kan du dyka bland undervattensgrottor och bläckfiskar. Totalt finns runt 50 stycken heta dykställen utanför Marmaris. Det går att göra båtutflykter till de olika dykningställena. Båtar går från Marmaris hamn ut till dykvattnen dagligen. Du kan också hyra en egen båt för att ta dig ut till de heta ställena. Båtarna liknar små ekor med utombordare, men fungerar bra. Det är dock önskvärt att du eller någon i ditt sällskap har lite sjövana innan ni ger er ut. Bra ställen att dyka på är Kutuk, Burnu och Cennetön. Speciellt den senare är mycket populär och har alla de ingredienser som gör dykningen så fascinerande.

För dig som inte innehar dykcertifikat så är Marmaris en bra plats att skaffa det på. Vattnet är klart och varmt och vilket underlättar provdyken betydligt. Det är också förhållandevis billigt att ta dykcertifikat här.

Vill du hellre snorkla än dyka så går det förstås utmärkt. Hoppa på någon av de båtar som går ut till Gökavabukten. Resan tar en halvtimme med båt från Marmaris och väl framme så väntar fantastiska upplevelser på dig. Eller så kan du också hyra en eka och ta dig ut till den klippa som ligger mellan Icmeter och Marmaris. Här finns också undervattensgrottor att utforska för dykare.

Bra dykning i Turkiet finns även vid vattnen utanför turistorten Antalya på turkiska sydkusten. Framförallt är sikten enastående här med klar sikt vid 30 meters djup. Dykcentren håller även här mycket bra klass.

Följande regler gäller för att all dykning i Turkiet: du måste ha med ditt internationella dykcertifikat, såvida du inte passar på att ta detta på plats förstås. Har du redan ett dykcertifikat så sker dykningen helt och hållet på ditt eget ansvar. Går du däremot i en dyksolka så ligger ansvaret för din säkerhet på ditt dykcenter. När du sportdyker så måste du ha på dig tubtrycksmätare, djupmätare och balansväst. Du måste även ta tid för dyket. Det är inte tillåtet att använda sig av hjälpballong för att ta sig upp till ytan. Fotografering och filmning under vatten är tillåtet, och det är också tillåtet att dyka från alla turkregistrerade båtar. Dykningsäsongen i Turkiet varar från maj-september.







Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet