Res till TurkietDikili i TurkietUtmed Turkiets västra kust norr om Izmir finner man den lilla anrika kuststaden Dikili. Staden ligger i ett mycket pittoreskt område och har tack vare den fina naturen och det härliga havet blivit en riktigt populär semesterort med en historia som går hela 6 000 år tillbaka i tiden. Själva stadens atmosfär andas lugn och ro och utmed vattnet sträcker sig en lång inbjudande sandstrand på över 4 kilometer.

Staden rymmer ungefär 15 000 invånare och är i grunden en liten fiskeby. Men långt fler besöker denna mysiga semesterort under sommartid. Hit kommer man för att ha en riktigt avkopplande semester, för att njuta av sol och bad och för att göra trevliga utflykter i stadens omgivningar. Om man vill festa hela natten får man åka någon annanstans. Här är den härliga stranden den riktiga huvudattraktionen och de allra flesta hotell ligger utmed denna.

Dikili är en utsträckt stad. Dess gamla center är litet. I centrum ligger en fantastisk moské. Det mest intressanta med moskén är att byggnaden inte innehåller en enda spik. Det lilla centret består av kullerstensbelagda gator med skuggande träd. Här hittar man restauranger, barer och butiker. Ibland dyker ett större kryssningsfartyg upp, och då kan det bli fullt på gatorna. Men oftast är det lugn och ro som råder i byn.

Shoppingen i Dikili är utmärkt. Det finns massor av små butiker som säljer lokala produkter. Området runt Dikili är ett riktigt olivområde så man kan passa på att köpa riktigt fin olivolja och olivtvålar. Man kan även finna äkta mattor, skinnvaror av alla de slag och kryddor. På tisdagar hålls en marknad i staden och då kan man verkligen passa på att göra sin shopping.

Naturen runt Dikili är vild och vacker och inbjuder till upptäckter av alla de slag. Nära Dikili, vid byn Merdivenli , finns en stor kratersjö med det renaste vatten. Det finns också varma källor att bada i här. Vid byarna Demirtas och Delitas kan man hitta grottor att upptäcka. I bergen kan man vandra, cykla och resa runt med bil och upptäcka små traditionella bergsbyar.

Bara en liten bit ut i havet finner man den grekiska ön Lesbos . Det är en liten intressant ö som lätt kan nås via båt från hamnen. Är man historiskt intresserad beger man sig till Pergamos , områdets antika medicinska center och platsen för en mängd spännande historiska sevärdheter. Man kan också åka till Candarli strax söder om Dikili. Här finns en fästning från medeltiden som i och för sig är stängd för allmänheten. I alla fall officiellt sett. Men om man pratar med taxichaufförerna brukar de kunna ordna en visning i alla fall.

Dikili är en riktig sommarstad. De flesta besökare kommer hit under de varma månaderna på året. Om man är hungrig i Dikili kan man med fördel äta någon gryta. det är traktens egna stolta specialitet och flera av grytorna är vegetariska. Här är maten mycket prisvärd och det är riktigt billigt.


Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet