Res till TurkietDenizli


Denizli är en ganska stor stad i sydvästra Turkiet. Den är egentligen mest känd för sin textilindustri men närheten till flera arkeologiskt mycket intressanta platser gör den mycket besöksvärd även om man inte har lust att shoppa loss.

Denizli har nästan 350 000 invånare och är en industristad med textilindustrin som främsta inkomstkälla. Det gör att det finns mängder med outlets runt om i staden där man kan göra praktfynd vad gäller konfektionsvaror. Här kan man handla alla typer av kläder för män, kvinnor och barn till rena vrakpriserna. Allra bäst är dock handdukarna och badrockarna. De håller mycket hög kvalitet.
Förutom badrockar är staden mycket känd för sina tuppar. Denizli håller sig med en egen tuppras som man är mycket stolt över. Överallt kan man se utsmyckningar med tuppar som visar hur betydelsefull tuppuppfödningen är för staden. Till och med stadsemblemet inrymmer en tupp.

För den kulturellt intresserade resenären finns mängder att upptäcka. Tyvärr var Deizli självt utsatt för en omfattande jordbävning för ett par hundra år sedan, men omgivningarna har desto mer att erbjuda. För många är Denizli en utgångspunkt för historiska upptäckter i området. Här finns all service man kan tänka sig med bra hotell, restauranger och ett trevligt nattliv. Det går en mängd olika bussturer går från staden ut till de olika arkeologiska fyndplatserna.

Laodikeia är ett område som idag består av ruiner. En gång i tiden var det härifrån kristendomen spreds. I uppenbarelseboken skrivs om Laodikeia som en av de sju grundkyrkorna. Heriapolis är också ett område att besöka. Staden är antik och området mycket naturskönt.

Tack vare att staden är en industristad finns också ett brett utbud av restauranger. Här ligger inte bara bykrogar och turistrestauranger. Här kan man även finna riktigt exklusiva restauranger att njuta av traktens matproduktion på. Att området dessutom har en lång och anrik vinproduktion borgar för bra vinlistor på flera av ställena. Men det är svårt att få alkoholtillstånd i denna relativt konservativa stad, vilket gör att inte alltför många restauranger serverar vin.

Denizli har en egen flygplats. Den ligger ungefär 45 min från centrum. Turkish Airlines är det enda flygbolag som flyger hit, och turerna går från Istanbul.


Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet