Res till TurkietBoluBolu ligger mitt i underskön natur mittemellan Istanbul och Ankara i nordvästra Turkiet. Härigenom går den gamla huvudleden mellan de två städerna. Numera åker de flesta tunnel under staden mellan de två städerna om de bara vill passera förbi, men många väljer att stanna i Bolu för den undersköna naturens skull. Här kan man se det vackraste i naturväg som Turkiet har att erbjuda.

Bolu är en stad med gamla anor. Här bodde folk redan för 5 000 år sedan. På 400-talet efter Kristus hade staden en av sina blomstringsperioder då det var en mycket viktig handelsstad. Och redan under antiken skrev man om Bolus, men då som Caludiopolis. Antonius själv ska ha varit född i staden. Staden blev sedermera ett viktigt katolskt centrum för att tas över av det ottomanska imperiet under 1300-talet. Idag kan man se minnen i staden från tider som flytt. Bland sevärdheterna märks moskén Ulu Camii från 1300-talet. Stadsmuseet rymmer en stor mängd med bevarade föremål och här kan man se hela stadens långa och händelserika historia.

Än idag är handeln viktig för Bolus invånare. Knappt 100 000 människor bor i denna provinshuvudstad. Här sker marknader överallt. Hantverket är väl utbrett och utvecklat. Här kan man passa på att fynda handgjorda kreationer till ett mycket billigt pris. Hasselnötsgodis, parfym, choklad, ost och honung är lokala produkter man bör prova på att köpa här. Fortfarande är Bolu en stad dit hela traktens befolkning söker sig för att göra sina inköp. Den största marknadsdagen är måndagar.

Naturen runt Bolu är fylld med vackra skogar och berg. Området räknas som ett av de mer natursköna i hela Turkiet. Skogarna och bergen blir alltmer populära fritidsområden med alltfler vandrings- och cykelleder. Det finns även varma källor att bada i för den som tycker om varma bad. Naturområdet Yedigoller , som betyder de sju sjöarna, är det mest populära området av alla och en oförglömlig naturupplevelse.

Vid den närbelägna byn Gölköy finns en mycket vacker sjö vid namn Abant som lockar en mängd människor under sommartid. Sjön ligger en bra bit över havet och är fylld med näckrosor. Här ligger också ett universitet och runt sjön finns olika cykel- och vandringsleder.

På vintern lägger sig snön som ett täcke över Bolus omgivningar. Då förvandlas Bolu till en riktig vinterort med möjligheter till skidor på både längden och tvären. Och året runt håller de många spaanläggningarna igång och erbjuder massage, varma bad, inpackningar, pedikyr och manikyr. Förutom de turkiska baden förstås.

Under högsäsong blir det ofta fullt på hotellen i och runt Bolu. Lättaste sättet att ta sig till Bolu är att resa till Svarta havet eller Ankara och sedan hyra bil.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet