Res till TurkietBodrumBodrum, platsen för ett av världens sju underverk, är såväl en ort som ett område som ligger utmed en halvö ute i Medelhavet i västra Turkiet och består av ett tjugotal små byar. Huvudorten Bodrum har ungefär 30 000 invånare. Staden är från antikens dagar och idag är det en mycket populär semesterort med enorma sevärdheter, en härlig hamn, stränder och inte minst vackra berg att erbjuda. Bodrum är en plats som turkarna själva besöker och kallas ibland för Turkiets S:t Tropez . Det är heller inte ovanligt att man får se en internationell kändis i folkvimlet.

Det är på strandpromenaden det mesta händer i Bodrum. Här ligger restaurangerna, nattklubbarna och en mängd med butiker. Resten av byn består mestadels av små gränder, och så den fina hamnen där lyxbåtar blandas med små fiskebåtar förstås. Totalt finns det över 600 diskotek och barer och nattlivet är hektiskt. Halikarnas är det största diskoteket och är en utomhusklubb som tar emot över 2 000 personer. På Halikarnas håller man lasershower och det finns två enorma scener som tar emot internationella artister. Som tur var är nattlivet koncentrerat till vissa områden, så de som vill ta det lite lugnare nattetid får plats de med här i Bodrum.

Staden har blivit en lyxsemesterort i Turkiet med hög kvalitet på det mesta. Men med svenska mått mätt är staden fortfarande billig och här får man mycket för pengarna. Om man vill shoppa finns det ett stort urval av guld, äkta mattor, skinnprodukter, kryddor och keramik att välja och vraka mellan. Man kan också passa på att handla kläder här. Det är en tacksam hobby här. I Bodrum ligger man före i modet jämfört med Sverige, och här håller butikerna öppet lång efter midnatt, så det är ingen brådska med shoppingen.

En stor del av dagsnöjet i Bodrum handlar om att åka båt till olika platser, den ena vackrare än den andra. När man vill bada tar man med fördel någon av alla de badbåtar som går ut till de olika stränderna i området. Man kan även åka till Kos i Grekland , bara kilometer ifrån Bodrum. Båtar går även till de olika antika platserna i området och framför allt då till Efesos och Pamukkale . Om man väljer att ha hyrbil och tar sig runt på egen hand kan man dessutom styra kosan mot den vackra stranden Camel Beach alternativt besöka Gümüslük , en liten stad med otroligt fina fiskrestauranger som ligger 2,5 mil från Bodrum.

Mest känt i historisk bemärkelse är Bodrum för sitt Mausoleum , det verk som räknades in som ett av världens sju underverk. Namnet på detta underverk har blivit ett begrepp. Mausoleum var ett stort gravmonument till härskaren i området Mausolos ära, som byggdes av hans syster. På monumentet fanns en enorm förgylld staty. Statyn går idag att beskåda på British Museum . Själva Mausoleum förstördes av en jordbävning men man kan fortfarande vandra runt i ruinerna och besöka det museum som ligger här. I staden ligger också en medeltida borg som man kan besöka.

Dolmus, små taxibussar, tar resenärer lätt, smidigt och billigt mellan de olika byarna i Bodrum. Det avgår en dolmus var femte minut. För att vara Turkiet är det väldigt högt i tak i Bodrum vad gäller synen på homosexuella och andra minoriteter. Man tar sig till och från Bodrum med flyg då staden har en egen flygplats.Kommentarer om Bodrum
hur många kilimeter är från istanbul tiilbodrum tack.
skapades 07/19/11 11:56:06

Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet